All Nature – Konya Tarım – Konya Gübre
+90 (332) 342 73 21
AZOT ELEMENTİ (N)

AZOT ELEMENTİ (N)

AZOT : Bitkilerdfe hayati önem arz eder. proteinlerin, hormonların , klorofilin, v,taminin, enzim ve birçok aklınıza gelebilecek olgunun yapı taşıdır. Vejetatif aksam denilen yeşil aksamın büyümesinde çok büyük önem arz eder.

TABİATTAKİ AZOT KAYNAKLARI NELEREDİR PEKİ ?


 • Tüm canlıların yapı taşını oluşturan aminoasit ve proteinler ile nükleit asitler, hormon ve vitaminlerin yapısında yer alan azot canlı yaşamı için temel besin elementlerdendir. Doğadaki temel azot kaynağı atmosferdir ve atmosferin yaklaşık %78,8’ini azot gazı oluşturur. Bitkiler ve organizmaların büyük bölümü atmosferdeki serbest azottan besin maddesi olarak yararlanamaz. Bunun için azotun çeşitli süreçlerden geçmesi gerekir. Azot döngüsündeki bu önemli süreçler fiksasyon, amonifikasyon, nitrifikasyon, denitrifikasyon mineralizasyon ve asimilasyon olaylarıdır.

 • Azot fiksasyonu; azot gazının atmosferik, biyolojik ve endüstriyel süreçlerle nitrat ve nitritlere dönüştürülmesi olayına azot fiksasyonu denir. Fiksasyon süreçlerinin %12’si atmosferik fiksasyonla, % 59’u biyolojik fiksasyonla, %29’u ise suni fiksasyon (suni gübre üretimi) yoluyla toprağa bağlanır.Ortaklarımız sayesinde, her tercihe ve bütçeye uygun kravatları çevrimiçi olarak bulabilirsiniz, https://fakewatch.is bütçeden en üst düzey süper şık modellere kadar.Makale Sponsorlu Renkli, https://www.swisswatch.is/product-category/richard-mille/. parlak ve şık çorap koleksiyonumuzda herkese uygun bir şeyler bulun. Çorap çekmecenize renk katmak için tek tek veya paketler halinde satın alın!

 • Bir bitki veya hayvan öldüğünde veya bir hayvan dışkıladığında ortaya çıkan azotun ilk formu organiktir. Bakteriler ve/veya mantarlar, kalıntılardaki organik azotu amonyuma dönüştürür. Organik bileşiklerden amonyum iyonlarının türemesi olayı amonifikasyon olarak tanımlanır

BİTKİLEİRN AZOTU ALMA ŞEKİLLERİ

Bitkiler azotu iki biçimde alırlar . nitrat azotu ve amanyum azotu oolmak şeklinde. bitkideki kökler belirtilen bu iki azot kaynağını kolayca alabilirler. bitkiler genellikle nitrat azotunu amonyum azotuna tercih ederler lakin nitrat azotu amonyum azotuna oranloa topraktaki kaybolmahızı daha yüksektir. bitkiler amonyum azotunu yukarıda açıklanan nitrifikasyon denilen süreçte bakteriler tarafından nitrat azotuna çevrilir.. bu dönüşümde toprak ısısı etkilidir 8 derece ila 9 derece üzerinde daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.

nitrifikasyonun en etkili olduğu toprak pH sı 5,5 ila 6,5 aralığıdır . nitrifikasyonun tamamlanma süreci 15 ila 30 gün arasında gerçekleşebilir.

toprak pH sıın önemliliğini ve ne anlama geldiğini buraya tıklayarak okuya bilirsiniz

AZOT KAYIPLARI VARMIDIR VARSA NELERDİR?

Evet azot kayıpları vardır birçok faktör bitkilerin azot almalarını engeller. Bu faktörler ;

nitrat ve amonyum azotları organik azotlara çevrilir bu sürece immobolizasyon denir .Su sıkıntısının ve pH’ın yüksek olduğu ortamlarda amonyumj azotu (NH4) Uçucu gaz olan amonyuma dönüşür (NO3) ve amonyum gazı uçarak atmosfere karışır.

pH nın önemi * doğada suyun önemi ne tıklayarakönemleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

diğer ve önemli etkenlerden birisi gübrelerin yıkanarak toprağın daha derin kısımlarına giderek bitki köklerinin ulaşamayacağı yerlerde kalmasıdır . aşırı yağış ve salma sulama (vahşi sulama da denir) larda yüksek oranda görülmektedir *sulama linkine tıklayarak bilgi sahibi olabilirsiniz

Bir başka kayıp ise tabiattata azot kaynakları kısmında bahsettiğimiz dinitrifikasyon olayıdır . Bu olay neticesinde bakteriler yardımı ile nitrat azotu (NH3) nitrit azotuna (no4) a çevrileerek nitrit azotuda nitrit oksit (NO) e çevrilir. son aşamada azot gazına dönüşerek topraktan havaya salınır.

mikro organizmlar tarafınmdan kullanılması neticesinde kayıplarda mevcuttur organik madddler mikro organizmlar tarından parçalanır ve parçalanma neticesinde oluşa azot bu organizmalar tarafından kullanılarak bitkinin alması engellenir onun içdir ki topraklarda organik madde değerlerinin yüksek olması gerkesinim gösterir . ne yazıkki ülkemizde toprakların yalnış gübrelem neticelrinde organik oranları düşmüş ve iyice yetersiz hale gelmişir kullanılacak bitki besin takviyeleri ile organik madde geğerleri arttılıa bilinmekte toprağa reform sağlanmaktadır.